Dizajnerski uradi sam radni stol u 3 koraka

Budget friendly rješenje od svega par materijala i to niti skupi ni teško dostupni proizvodi – sve što trebate naći ćete u svojoj kvartovskoj Kemoboji, a mnoge i u našem webshopu. Inicijalna ideja bila je koristiti samoljepljivu foliju, zbog ogromnog izbor dekora, ali LINOLEUM imitacije kamena daje i teksturu pa time noge za dizajnerski radni stol djeluju još realnije.

Materijali

  • PVC cijev – S obzirom na to da klasične noge od stola ne bi dale taj dizajnerski izgled čak ni uz kameni dekor, trebalo je nešto šire, robusnije i tu odluka pala na PVC odvodne cijevi. Cijevi su vrlo čvrste pa mogu izdržati težinu radne ploče stola, a one širih promjera uz kameni dekor zbilja odaju dojam robusnih kamenih stupova. Korištena je cijev promjera 12.5 cm i dužine 1 m, ali ako vama zatrebaju duže ili šire i uže cijevi, u Kemoboji ih ima svakakvih.
  • linoleum – Osim linoleuma u dekoru kamenog poda, u Kemoboji, u ponudi imate veliki izbor linoleuma pa tako i super dekor drvenog poda, koji bi isto mogao dobro poslužiti u izradi statement drvenih nogu za ovakav dizajnerski uradi sam radni stol.
  • klamerica – iako bi posao vjerojatno moglo obaviti i dobro ljepilo, ovaj linoleum je zbilja dosta čvrst pa je za učvršćivanje korištena klamericu kako bi bili sigurni da će se čvrsto držati za bazu odnosno cijev.

Koraci

Ovaj DIY projekt toliko jednostavan da ni ne treba korake te je sve jasno i iz ovog vrlo kratkog popisa materijala. Ono najvažnije i najteže je zapravo bilo smisliti kako do statement nogu, koje će obični uredski stoli pretvoriti u dizajnerski radni stol. Ipak, za one koji tek kreću u DIY vode, u nastavku slijede i upute kako bi zbilja svi lako mogli i sami izraditi ovakav dizajnerski uradi sam radni stol.

  1. Izrežite PVC cijev na dimenziju noge radnog stola koju želite, imajući na umu da vam za nogu, bilo drvenu bilo kamenu, treba ravni dio cijevi, tako da vam u višku treba ostati proširenje cijevi. Kako bi naš radni stol izgledao kao nastavak biblioteke te tako da se i radna ploča nađe na istoj visini kao i vrh ormarića biblioteke, cijev je rezana na 75 cm što je ujedno i neki standard visine stola. Za rezanje će vam poslužiti bilo kakva pila.
  2. Izrezanu PVC cijev postavite na linoleum pa je njime zamotajte i odrežite višak linoleuma. Za rezanje će vam poslužiti skalpel, ali i klasične kućne škare. Kako cijela cijev bila omotana linoleumom, izrezan je komad kojem rubovi ne dolaze jedan do drugoga već prelaze jedan preko drugoga.
  3. Izrezani komad linoleuma, čvrsto zamotan oko cijevi učvrstite na cijev klamericom

Možete iskoristiti već postojeće klasične uredske noge od stola i postaviti ih unutar svojih uradi sam kamenih nogu pa te kamene samo vrućim ljepilom učvrstiti za donju stranu radne ploče. Ukoliko će vama vaše uradi sam noge od stola same držati radnu ploču, preporučamo da ih za radnu ploču učvrstite nekim jačim ljepilom (montage kit i sl.) ili malim L profilima koje ćete postaviti na donju stranu stola i noge.

Zaključak

Iako je ideja i bila uz pomoć statement nogu doći do izgleda dizajnerskog stola, projekt je ispao i bolji od očekivanja. Naime, linoleum i PVC cijevi toliko dobro imitiraju robusne kamene ili betonske noge i tako transformiraju pomalo monoton radni stol u nešto što se savršeno uklapa u ostatak, neuredskog interijera. Zato, ako navratite u  Kemoboju, jer ćete sigurno naći sve za svoje DIY projekte.